puterakuda
suasana pembinaan
rumah hanya kenangan..=(

projek besar family


kenangan kecik2 dirumah



pembinaan di jalankan...
Salam alaik semua..maap la sudah jarang update blog ni..agak sibuk dengan peperiksaan dan tugasan sampingan...
so, post kali ni agak nostalgia ckit la...tempat yg aq dah tinggalkan bertahun2....hu3.. nak taw??
alkisah pada sekitar tahun 1993-1994 (xbape pasti), aq yg ms tue kecik ag p la mandi di bilik air....pas mandi di pagi hari yang indah, trus menuju ke bilik parent aq dengan tujuan nak salin baju la..ntah mcmne....aq terlihat laci kat bilik tue..laci tempat solek...
so, tangan pun menggatal la bukak laci nak tengok ape yang ade kan.. tup2, jumpe sekotak mancis....jeng3...
aq pun ambik la mancis tue..try buat kali pertama....excited ni..=p..
idupkan yg 1st, mati la plak...so, xputus asa la konon...try kali kedua.....try punyer try, idup n mati semula.....xpuas hati, cuba kali ketiga....ntah 'bijak' plak aq masa tue p tonggengkan batang mancis tue..so, api senang idup n then menyala nek ke atas hingga TERkena kat jari aq...
soo..........................
aq xsengaja la terbaling kat kelambu katil mak aq....pagi2 ag kelambu xbukak kan.....nsb la nak buat mcmner....
so, api yang jahat pun merebak hingga kesyiling...aq tgk je la.. mak n ayah xtaw coz sibuk kat dapur kemas2 n basuh pinggan..akak n abg p sekolah....alamak! adik aq kat bilik sebelah.aduh...
time api dh marak, baru aq jerit kat ayah aq...."ayah!! api!!!!".....mmg lintang pukang la ayah aq kan....=(....selamat kan adik aq dlu yg sedang tido kat bilik sebelah.... pastu selmatkan bende2 bhye....tong gas n keta yg bleh meletup....
dtg la org kampung membantu ....tp api tetap marak...smpai la bomba dtg..aq hanya tggu kat pokok rambutan je..menyaksikan tragedi yg aq xlupakan smpai bile2...
xlame pastu tue....abg n akak aq balik...nangis2 da dyorg.....aq xnangis plak..hi3...
xlame pastue, muka aq terpampang kat newspaper..ade ag mak aq simpan... tp aq tgk sekali je...xnak tgk ag...malu...hi3...
after dah lame terbengkalai, until ayah aq pun dah pencen, so....ayah ambil inisiatif untuk bangunkan tempat tue...mula2 aq ingat nak buat banglo..upenya nak buat tempat pertanian...mcm2 kot..sayur la rasanyer yang sistematik...ayah aq ni pegawai PELADANG....
ni la pic2 yang terbaru aq pergi 2minggu lepas....
walaupun aq bakar rumah, still bersyukur coz seluruh kehidupan aq berubah,...waallahualam..=)





1 Response
  1. ana Says:

    hahahaa..siapalah yg buat ni dulu kan??? haih...rajin beno main mancis...tp betul la..setiap yg berlaku ada hikmahnye:)